Details

CollectionFővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Budapest Gyűjtemény
Inventory numberbibFSZ01787949
Title[Petőfi utolsó lakása] [Fénykép] : [Marczibányi-ház a Rákóczi út felől]
Type Fotó
Description

Technikai adatok: fotó : poz., zsel. ezüst, monokróm ; 6,6x9 cm, (teljes méret: 11x16 cm)
Kartonokra ragasztott, kisméretű fénykép-sorozat egyik darabja. Az amatőrfotók Petőfi utolsó pesti lakhelyét, a Rákóczi és a Síp utca sarkán egykor állott Marczibányi-házat mutattatják. 1936-ban készültek, többségük néhány héttel a ház lebontása előtt, néhány pedig a munkálatok megindulása után. Vélhetően Vasberényi Géza (1894-1981) könyvtáros, helytörténész tulajdona volt. (Esetleg ő készítette a felvételeket is?). Vasberényi Géza a húszas évektől kezdve gyűjtötte a költő emlékéhez kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat. Petőfi-relikviagyűjteményét haláláig dunavecsei házában őrizte, mely maga is emlékhely volt: az ifjú poéta 1844-ben ennek egyik szobájában vett kvártélyt magának. A Petőfi-kutató hagyatékát az örökösök eladták, szétszóródott. Egy részét az Ecseriről mentette meg egy magángyűjtő, 2012-ben pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum is vásárolt néhány darabot az értékes tárgyakból.
A Marczibányi-házban Petőfi először 1845-ben vett szállást, barátjánál, Egressy Gábornál. A Nemzeti Színház jeles színésze ekkor és itt készíthette róla azt a dagerrotípiát, amit ma a költőről fennmaradt egyetlen hiteles fényképként ismerünk. Másodszor 1849. május 29-én költözött ide feleségével és kisfiával. Lakásuk a második emeleten volt, két szoba a Dohány utcára, a harmadik pedig az udvarra nézett. A várost azonban már július 3-án el kellett hagynia. Hátrahagyott ingóságaikat a hatóságok elkobozták, elárvereztették, özvegye csak nagy nehézségek árán tudott azokból valamennyit 1850-ben visszaszerezni.
Az átjáróházat 1812-ben Kronberger János kőfaragómester építtette Kasselik Fidéllel. Az 1838-as árvíz idején Egressy Gábor a kapu egyik kiemelt szárnyán tutajozott a nemzet új teátrumába. Az épület helyén Wälder Gyula tervei alapján 1936-1937-ben emelték a ma is álló vörösesbarna téglaborítású üzlet- és lakóházat. Alsó szintjein az elszakíthatatlan ruházattal reklámozó Guttman-cég, később a Verseny Áruház kirakatüvegei és neonfeliratai csillogtak, ma könyveket árulnak ugyanott. Az egyik vitrinben emléktábla figyelmeztet a hely nevezetességére. 1936-ban, a bontás idején, még nem volt megjelölve a ház, de a lakás akkori tulajdonosa, így is tudta, hogy milyen nevezetes falak között működteti varróműhelyét.
Az erről és a ház végnapjairól álnéven közölt cikket Hatvany Lajos író, irodalomtörténész (Pesti Napló 1936. január 26.). Ő járt közbe, hogy legalább a két eredeti cserépkályhát és az udvar márvány kútját mentsék meg a bontócsákányok elől, és azok a mai irodalmi múzeum elődjébe, a Petőfi Házba kerüljenek. A kályhák odavesztek az ostrom alatt, de a kút ma is látható a Bajza utcai épület falánál.

Date[1936]
Place Budapest

['Budapest. 7. kerület. Rákóczi út 12. Marczibányi-ház', 'Budapest. 7. kerület. Síp utca', 'Budapest. 7. kerület. Dohány utca']

Keywords Kasselik Fidél (1770-1830); Petőfi Sándor (1823-1849); Egressy Gábor (1808-1866); Szendrey Júlia (1828-1868); lakóépület; bérház; költő; színész; emlékhely; magyar irodalom története; 19. század; üzlet; cégtábla; épületkép; külső felvétel; 1936; Budapest. 7. kerület. Rákóczi út 12. Marczibányi-ház; Budapest. 7. kerület. Síp utca; Budapest. 7. kerület. Dohány utca;
Other fields

Képszám: 024727


Do you recognize the place?
Help us find it on the map!

Content provider

Suggestions