Details

CollectionMuseum of Applied Arts - tapestry
Inventory number24463
TitleKárpit - ún. bizarr stílusú palmettákkal
Type Kárpit
Description

A 17. századtól divatos bútorkárpit-hímzések egy típusa az alapszövet egész felületét beborító selyem- és gyapjúfonalas hímzés, melynél a központi témát, a finomabb rajzú alakokat apró félkereszt öltéssel, a keretet, illetve a nagyobb motívumú hátteret kereszt-öltéssel hímezték. A távolkeleti áruk európai piacon történő megjelenése egy egzotikus elemeket magába foglaló európai, pontosabban francia stílus divatját eredményezte, melyet a szakirodalom bizarr stílusként ismer. E kínaizáló (chinoiserie) és más keleti elemeket is tartalmazó stílusirányzat jellegzetes termékei az ún. bizarr selyemszövetek.
Az itt bemutatott, az 1700-as évek elején Németországban készült, két darabból összevarrt kárpit ritka szövésű lenvászon, ún. kanavász alapja színes gyapjú- és selyemfonallal hímzett; az alakok öltése petit point, a háttér öltése gros point.
A kárpiton a francia eredetű, ún. bizarr stílusú palmetták szolgálnak az apró, szinte a hatalmas motívumok közt megbúvó jelenetek hátteréül: fekete alapon elszórtan sokszínű, cakkos-, karéjos szélű, belül rozettákkal, csillagokkal tagolt, stilizált mintaelemek, közöttük kisvirágos, bimbós, leveles ágak. A palmettákon, mint egy-egy felhőn, apró, alakos jelenetek: vadászó, mezőgazdasági- és házimunkát végző, játszó, zenélő figurák. A palmetták közt - a jelenetektől függetlenül - állatábrázolások: madarak, rovarok, háziállatok és fantasztikus lények.
A bizarr stílusú palmetta a 18. század elején kedvelt motívuma volt a gros- és petit point hímzésű bútorhuzatoknak, ágyfüggönyöknek.

Date1700 - 1720
Place

Németország

Keywords Textil- és viseletgyűjtemény;
Other fields

Szélesség: 174.0
Magasság: 230.0
Anyag: lenvászon
Technika: selyemfonallal hímzett

Automatic keywords szőnyeg; rug;


Do you recognize the place?
Help us find it on the map!

Content provider

Suggestions