Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Budapest Gyűjtemény (14157 kép)

A Budapest Gyűjtemény a főváros helyismereti-várostörténeti könyvtára. Több mint száz éve szerzi be és szolgáltatja a fővárossal foglalkozó nyomdatermékeket, fényképeket, kéziratos munkákat és újabban a digitális adathordozókat. Félmilliós állományában ritka antikvitások, tudományos munkák és napjainkban keletkező, bizonytalan jövőjű kulturális tömegtermékek egyaránt megtalálhatóak, a közös bennük, hogy a budapestiek életével kapcsolatos ismereteket rögzítenek. Részletek

A képi adatbázis

A Hungaricana felületén megjelenő képkollekció a gyűjtemény egyik népszerű internetes szolgáltatásán, a Budapest-képarchívumon alapszik. Ez az adatbázis fényképtárunk eredeti fotográfiái, képeslapjai, valamint a különféle régi kiadványainkból válogatott képi ábrázolások (fotók és sokszorosított grafikák) adatait és digitális másolataikat tartalmazza – jelenleg több mint tizennyolcezer dokumentumét.

A képek döntően Budapest arculatának, történelmének és mindennapjainak változásait tükrözik. Az összeállításba emellett a főváros közéletében jelentősebb szerepet játszó személyiségek arcképei is bekerültek. Ebből következően műfaji szempontból túlnyomó a városábrázolások, az utca- és az épületképek aránya, de sok életkép, riportfelvétel, portré és csoportkép is található az anyagban.

A szöveges adatokról

Az eredeti képek jó része sok évtizeddel ezelőtt, gyakran pontatlanul vagy egyáltalán nem azonosítottan került a gyűjteménybe. Külső források bevonásával igyekeztünk utólag meghatározni és minél több szempont szerint visszakereshetővé tenni azokat. A tárgyszavazás során megneveztünk minden olyan részletet, amit az eredeti képek megfelelő látványminőségben dokumentálnak, valamint azokat az összefüggéseket is, amelyeknek az illusztrálására az ábrázolás felhasználható. A leírásokban számos egyéb formai, technikai és műfaji jellemzőt is közreadunk.

Természetesen minden javítást, pontosítást örömmel fogadunk. Üzeneteik továbbítására, kulcsszavak rögzítésére mód van a Hungaricana eszközeivel, azért pedig különösen hálásak vagyunk, ha felhasználóink a „Letöltés, megrendelés az tartalomgazdánál” feliratú gombra kattintva, a képek részletes adatlapján, az „Olvasói vélemények” alatt is megírják javaslataikat.

Felhasználási feltételek, másolatkészítés

Azok a képek, amelyeket szerzői jog nem véd, térítésmentesen, külön eljárás nélkül felhasználhatók magáncélra, feltéve, hogy

  1. a felhasználás a jövedelemszerzés vagy a jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja,
  2. és a felhasználáskor a forrást feltüntetik. (CC-BY- NC-3.0).

Minden más esetben a képet a szerzői jog és a könyvtár tulajdonjoga védi, a nyilvános felhasználás engedély- és díjköteles. A felhasználási engedély beszerzése, a díjfizetés és másolat letöltése, a könyvtárban történő személyes megjelenés nélkül, elektronikus úton is lebonyolítható.

Kattintson a „Letöltés, megrendelés az tartalomgazdánál” gombra, ahol 1280 pixel/72 DPI méretben lementheti a képet vagy kezdeményezheti más méretek megrendelését üzleti jellegű nyilvános felhasználásra. Részletek

Kellemes böngészést kívánunk minden felhasználónak!

A gyűjtemény összes képének megtekintése